Direkt till innehållet

Skriv för att söka i terapirekommendationerna

Ex. demenssjukdomar

Riktlinjer, åtgärder och allmänna råd

I arbetet med levnadsvanor ingår att stödja människor att göra hälsosamma val och ta ansvar för sin egen hälsa. Sjukdomsförebyggande insatser ska genomsyra vård och behandling och vara en del av alla regionala processer. Det hälsofrämjande förhållningssättet i samtalet med patienten är ett viktigt redskap.

Nationella riktlinjer och vårdprogram 

Grunden för arbetet utgörs av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor och Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling. De nationella riktlinjerna omfattar tobak, matvanor, alkohol och fysisk aktivitet, se Tabell 1.1. 

Tabell 1.1

Ohälsosamma levnadsvanor – risk för framtida ohälsa
Levnadsvana Svårighetsgrad vuxna generellt Svårighetsgrad barn och unga
Daglig rökning, vuxna Stor till mycket stor -
Ohälsosamma matvanor Stor Stor till mycket stor
Riskbruk av alkohol vuxna, respektive bruk av alkohol barn och unga Måttlig till stor Stor
Otillräcklig fysisk aktivitet Måttlig till stor Stor
Daglig snusning, vuxna Måttlig -
Rökning och snusning, unga under 18 år - Mycket stor
Källa: Nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor – Socialstyrelsen (2024)

 

Rekommenderade åtgärder 

Rekommenderade åtgärder i riktlinjerna är i huvudsak samtalsbaserade rådgivande samtal och kvalificerat rådgivande samtal, se nedan.

Enkla råd ska ses som en grund för fortsatt behandling med mer omfattande åtgärder (t.ex. rådgivande samtal eller kvalificerat rådgivande samtal). 

I flertalet av de övriga kapitlen i Terapirekommendationer Halland tas specifika råd upp för respektive diagnosområde. Riktlinjerna betonar särskilt vikten av åtgärder för att stödja riskgrupper att förändra ohälsosamma levnadsvanor. 

I både rådgivande samtal och kvalificerat rådgivande samtal ingår att:

  • Föra en dialog med patienten, anpassad till patientens förutsättningar (exempelvis ålder, hälsa och risk för ohälsa).
  • Inkludera motiverande strategier vid behov.
  • Komplettera med olika verktyg och hjälpmedel vid behov.
  • Komplettera med återkommande kontakter (återbesök, telefonsamtal, brev, mejl) vid ett eller flera tillfällen – oftast o rådgivande samtal och alltid i kvalificerat rådgivande samtal.

I ett kvalificerat rådgivande samtal ingår dessutom att:

  • Leda samtalet på ett strukturerat sätt, utifrån en forskningsbaserad teori om beteendeförändring och fördjupad ämneskunskap om den aktuella levnadsvanan.

Den som leder ett kvalificerat rådgivande samtal behöver alltså ha fördjupad ämneskunskap om den aktuella levnadsvanan och utbildning i den teori och metod som samtalet bygger på.

Källa: Nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor – Socialstyrelsen (2024)

De riskgrupper som rekommendationerna fokuserar på inkluderar vuxna med särskild risk (se nedan), vuxna som ska genomgå operation, barn och unga samt gravida.

Gruppen vuxna med särskild risk omfattar personer med:

  • En sjukdom (t.ex. diabetes, astma, KOL, cancer, hjärt-kärlsjukdom, långvarig smärta, schizofreni eller depression).
  • Fysisk, psykisk eller kognitiv funktionsnedsättning.
  • Social sårbarhet (t.ex. låg socioekonomisk ställning).
  • Biologiska riskmarkörer (t.ex. högt blodtryck, blodfettsrubbningar, övervikt eller obesitas).
  • Andra riskfaktorer (t.ex. flera ohälsosamma levnadsvanor samtidigt eller en skada efter olycksfall).

Allmänna råd

Gäller samtliga patienter över 2 år:

  • Undvik tobak.
  • Ät regelbundet: 3 huvudmål och vid behov 1–3 mellanmål per dag.
  • Ät dagligen grönsaker och frukt, rekommendationen är 600–800 g per dag. Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Hel frukt är att föredra framför juice.
  • Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
  • Välj i första hand vegetabiliska fetter: olja, flytande margarin, nötter, frön och avokado.
  • Välj magra mejeriprodukter.
  • Välj nyckelhålsmärkt: nyckelhålet står för mindre och/eller nyttigare fett, mindre socker och salt samt mer fiber och fullkorn.
  • Ät fisk och skaldjur: gärna 3 gånger per vecka, varav fet fisk minst 1 gång per vecka. Välj gärna fiskpålägg.
  • Minska intaget av rött kött (nöt, gris, vilt, lamm) till max 350 g/vecka relaterat till hälsan. Av miljöskäl bör mängden minskas ytterligare, ersätt gärna med baljväxter. Intag av charkprodukter (processat kött som t.ex. korv, salami och bacon) bör hållas så lågt som möjligt.
  • All alkoholkonsumtion innebär en hälsorisk. Ur hälsosynpunkt gäller " ju mindre desto bättre".
  • Rör på dig minst 150 minuter per vecka på måttlig intensitet, gärna mer och varje dag! För barn och ungdomar från 6 år gäller minst 60 minuter dagligen.
  • Minska stillasittande.
  • För en god allmän hälsa är det viktigt med god munhälsa.
  • Tandborstning: 2 gånger per dag med fluoridtandkräm (barn 1000 ppm NaF, från 6 års ålder 1450 ppm NaF). Regelbundna besök hos Tandvården. För mer information, se kapitel Munhåla och Tandvård.

Allmänna råd till patient finns även i en utskriftsvänlig version (uppdaterad december 2023) som har utarbetats av terapigruppen.

Vid oro för ett barns munhälsa eller allmänna hälsa, se remissförfarande mellan tandvården och Barnhälsovården i den regionala rutinen Samverkan barntandvård och barnhälsovård (BVC).

Dokumentation 

Anamnes och åtgärd vid ohälsosamma levnadsvanor dokumenteras i VAS under respektive sökord, se VAS-hjälpen eller VAS-manual LevnadsvanoralternativtLathund för dokumentation av levnadsvanor i VAS. Gravida dokumenteras i Obstetrix.

 

Barn och unga

Kvinnohälsovården och barnhälsovården utgör viktiga arenor för stöd och råd kring föräldrars och barns levnadsvanor.

Dokumentation: Samtal om levnadsvanor dokumenteras under hälsosamtal i respektive journalsystem.

Mer information/länkar

 

Kapitlet utarbetat av Terapigrupp Prevention, Ohälsosamma levnadsvanor och Obesitas.

Senast ändrad: