Direkt till innehållet

Skriv för att söka i terapirekommendationerna

Ex. demenssjukdomar

Riktlinje för egenvård eller recept

Vid kortvariga behov av läkemedel är det i många fall lämpligt att rekommendera egenvård och då ska recept inte utfärdas. Kort tid i detta sammanhang kan vara mellan 1–3 månader, beroende på patientens ålder och besvär. Det kan vara aktuellt med egenvård vid t.ex. torr hud, kortvarig pollenallergi, kortvariga smärttillstånd, tillfälliga dyspeptiska besvär eller tillfällig förstoppning.

En del receptfria preparat blir dyrare för patienten på recept, än om de köps receptfritt. Speciellt gäller det små läkemedelsförpackningar.

Då en förskrivare anser att det är av medicinsk vikt att patienten använder ett läkemedel, t.ex. vid bakomliggande sjukdom, är det lämpligt med en receptförskrivning.

Exempel: Receptförskrivning av mjukgörande kräm är lämpligt då en bakomliggande sjukdom försvåras om inte patienten använder krämen, t.ex. vid atopisk dermatit. En stor förpackning med mjukgörande kräm blir oftast billigare på recept.

Exempel: Vid kortvarig misstänkt pollenallergi är det lämpligt att starta med egenvård. Då besvären håller på flera månader eller hela säsongen blir det kostsamt för patienten och därför motiverat med recept.

Riktlinjerna för egenvård gäller även barn. Det faktum att receptförskrivna läkemedel inom förmånen är kostnadsfria för barn under 18 år är inte skäl för att välja recept framför egenvård.

 

Vid receptförskrivning ska TLV:s förmånsbeslut följas.

Patienter som hänvisas från apotek för receptförskrivning ska bedömas enligt ovan.

 

Läkemedelskommittén Halland

2020-03-10

Senast ändrad: