Ansvarsfördelning
Enteral nutrition (EN) kan tillföras magsäck eller tarm via sond som läggs genom näsan, eller via stomi direkt in till magsäck eller tarm.
Läkare ordinerar sondinläggning. Ställningstagande till mängd och typ av sondnäring och hur denna ska administreras görs av dietist, eller av läkare/sjuksköterska med specifik kompetens i enteral nutrition.
Dietist har huvudansvaret för att ordinera, förskriva och följa upp nutritionsordinationen och ta initiativ till justeringar i samråd med medicinskt ansvarig läkare och sjuksköterska.
Indikation
- Otillräckligt oralt intag > 7 dagar.
- Undernäring/risk för undernäring.
Kontraindikationer
- Totalt passagehinder.
- Överväg etiska faktorer med hänsyn till prognos.
Administrationsvägar
Nasogastrisk sond
Förstahandsalternativet när EN ska tillföras under kortare tid. Sondens spets placeras vanligen i ventrikeln, man kan då utnyttja magsäckens normala reglering av födans tömning till tarmen. Vanligast är att använda en tunn sond som är avsedd för enteral nutrition.
Gastrostomi
Gastrostomi, t.ex. PEG (perkutan endoskopisk gastrostomi), rekommenderas när patienten inte tolererar nasogastrisk sond, alternativt när patienten behöver enteral nutrition under en längre period.
En gastrostomi anläggs oftast som en förbindelse genom bukväggen till magsäcken med gastroskopi, så kallad PEG. Vid långtidsbehandling kan katetern ersättas av en så kallad knapp. Man kan även anlägga en gastrostomi med röntgenologisk teknik och då sätts vanligen en knapp direkt. Enteral nutrition kan startas 2–4 h efter ett okomplicerat ingrepp, men alltid enligt operatörens ordination.
Andra infarter
Om det finns ett hinder i magsäcken, om magsäcken är bortopererad eller om patienten har en stor gastroesofagal reflux kan sondspetsen behöva placeras i duodenum eller i jejunum. Näringstillförsel sker då i tunntarmen och bör inledas långsamt och med hjälp av pump. Hastigheten bör i allmänhet inte överskrida 125 ml/h, vilket motsvarar magsäckens normala tömningshastighet.
Det finns olika alternativ:
- Nasoduodenal/nasojejunal sond – Sondspetsen placeras i duodenum alternativt jejunum av röntgen.
- Jejunostomi – En jejunostomi anläggs i samband med operation i buken.
Sondnäringar
Kommersiella sondnäringar innehåller alla nödvändiga näringsämnen i rätt proportion.
Standardsondnäringar
Energitäthet oftast 1–1,3 kcal/ml. Finns med eller utan kostfiber. Osmolaritet i nivå med osmolariteten i plasma minskar troligen risken för biverkningar från magtarmkanalen.
Energirika sondnäringar
Energitäthet oftast 1,5–2,0 kcal/ml. Finns med eller utan kostfiber. Ger en större mängd energi i en mindre vätskevolym. Dessa produkter kan vara lämpliga när patienter behöver extra energi utan ökad vätsketillförsel. Energirika sondnäringar kan ge långsammare magsäckstömning.
Specialsondnäringar
Sondnäringar som är anpassade efter ett visst behov eller till ett visst sjukdomstillstånd. Användningen av specialsondnäringar ska baseras på en medicinsk bedömning och beslutas av dietist.
Tillförsel av sondnäring
Bedömning av näringsbehov
Beräkningar av energi-, protein- och vätskebehov är skattningar och en enskild individs behov kan avvika påtagligt från andras. Alla som behandlas med EN måste följas upp regelbundet, framförallt avseende viktutveckling och eventuella biverkningar från magtarmkanalen. Se delkapitel Nutritionsbehandling.
Uppstart sondnäringstillförsel i ventrikel
För att undvika toleransproblem är det viktigt att sondnäring introduceras gradvis.
Patienter med långvarig svält (> 7 dygn), uttalad metabol stress eller som haft längre tarmvila, bör trappas upp långsamt (Tabell 24.6). För övriga patienter, se snabb upptrappning (Tabell 24.7).
Tabell 24.6
Långsam upptrappning vid sondnäring. | ||
Mängd | Hastighet | |
Dag 1 | ¼ av energibehovet | 50 ml/h |
Dag 2 | ½ av energibehovet | 75 ml/h |
Dag 3 | ¾ av energibehovet | 100 ml/h |
Dag 4 | Hela energibehovet | 150 ml/h |
Dag 5 och framåt | Hela energibehovet | Fortsätt öka efter tolerans |
Tabell 24.7
Snabb upptrappning vid sondnäring | ||
Mängd | Hastighet | |
Dag 1 | 500 ml | 100 ml/h |
Dag 2 | 2 x 500 ml | 150 ml/h |
Dag 3 | 3 x 500 ml | 200 ml/h |
Dag 4 och framåt | 3 x 500 ml | Fortsätt öka efter tolerans |
Uppstart sondnäringstillförsel i tunntarm
Näringstillförsel bör inledas långsamt och med hjälp av nutritionspump. Hastigheten bör i allmänhet inte överskrida 125 ml/h. Dietistkontakt rekommenderas för bedömning av uppstart.
Skötsel och administrering av läkemedel
För mer information om skötsel se Nutrition, enteral i Vårdhandboken.
För läkemedelsadministration, se rutin Läkemedel – Ordination och hantering av enterala läkemedel som gäller för Hallands sjukhus och Psykiatrin Halland (intern länk).
Uppföljning
- Viktuppföljning tre gånger/vecka inom slutenvården, vikt behöver även följas regelbundet efter utskrivning.
- Beräkning av det totala energi- och proteinintaget (oral, EN och PN).
- Fortlöpande bedömning av energi- och proteinbehovet.
- Fortlöpande bedömning av vätskebehovet med hjälp av klinisk bedömning och prover enligt nedan.
- Vid enbart EN bör hänsyn tas till att sondnäring har ett lägre innehåll av natrium, kalium och magnesium. Monitorering och klinisk bedömning utgår från den enskilda patientens tillstånd och behandling. Rekommendation att kontrollera P-Natrium, P-Kalium, P-Kreatinin och B-Hb minst 1 gång/halvår.
Komplikationer
Det är viktigt att vara uppmärksam på och följa upp eventuella toleransproblem. Se Tabell 24.8 för möjliga orsaker och åtgärder vid olika symtom.
Tabell 24.8
Gastrointestinala symtom vid EN, möjliga orsaker och åtgärder. | ||
Symtom | Möjlig orsak | Åtgärd |
Lunginflammation | Aspiration – Patienter som har sänkt medvetandegrad, sväljsvårigheter eller tendens till ventrikelretention löper störst risk.
|
|
Illamående/ kräkningar
|
Ventrikelretention. |
|
Förstoppning. | Se över vätskebalansen. | |
Uppkördhet/ buksmärta
|
Ospecifika buksymtom vid inledande av sondmatnings-tillförseln är ganska vanligt,
speciellt hos patienter där magtarmkanalen inte tillförts någon näring under en längre tid. |
Långsam tillförsel som efterhand trappas upp.
|
Diarré | För snabb tillförsel. | Sänk hastigheten, använd nutritionspump. |
Antibiotika och/eller annan läkemedelsbehandling.
|
Diarrén kan eventuellt förebyggas med hjälp av
tillförsel av probiotika. |
|
Brist på fiber. | Sondnäring med hög andel lösliga fiber. | |
Malabsorption. | Byt till peptidbaserad sondnäring. | |
Hög osmolaritet. | Byt till sondnäring med lägre osmolaritet. | |
Förstoppning | Brist på fiber. | Sondnäring med fiber. |
Dehydrering. | Bedöm vätskeintaget. | |
Immobilisering. | Öka den fysiska aktiviteten om/när det är möjligt. | |
Läkemedelsbehandling. | Eventuell laxantia. |
Kapitlet utarbetat av Terapigrupp Vätsketerapi och nutritionsbehandling.