Direkt till innehållet

Skriv för att söka i terapirekommendationerna

Ex. demenssjukdomar

Rekommendationer om kost

Nedanstående kostrekommendationer utgår från nordiska näringsrekommendationer (NNR- 2012)  vilka är officiellt antagna som svenska näringsrekommendationer och finns presenterade på livsmedelsverket/kostråd

Kostmönster avseende livsmedelsval har stor betydelse för vår hälsa. De vetenskapliga beläggen för fettsyrasammansättning och olika typer av kolhydrater är starkare än totala mängden fett och kolhydrater. Livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler, fullkorn och grönsaker bidrar till att främja hälsa och välbefinnande  (se tabell 1.1).

Tabell 1.1

Förändringar i matvanorna som kan främja energibalans och långsiktig hälsa i de nordiska befolkningarna.
ÖKA BYT UT BEGRÄNSA
Grönsaker, baljväxter, frukt och bär Vitt mjöl Arrow Fullkorn Charkprodukter Rött kött
Fisk och skaldjur Smörbaserade matfetter Arrow Växtbaserade matfetter Drycker och livsmedel med tillsatt socker
Nötter och frön Feta mejeriprodukter Arrow Magra mejeriprodukter Salt

Alkohol

Rörelse i vardagen
Källa: Livsmedelsverket 2017, NNR-2012

Skriv ut  tallriksmodellen 

Uppmärksamma patienter med avvikande BMI (vuxna) och/eller midjemått:

BMI (vikt/längd2): Midjemått
Undervikt

OBS >75år BMI <22

<18,5 Kvinnor, ökad risk >80 cm
Normalvikt 18,5-24,9 Kvinnor, mycket ökad risk >88 cm
Övervikt >25,0 Män, ökad risk >94 cm
Fetma >30,0 Män, mycket ökad risk >102 cm

 

Definition av ohälsosamma matvanor utifrån kostindex

Region Hallands frågeformulär för levnadsvanor (direktlänk)

Region Hallands frågeformulär för levnadsvanor (enkel version för utskrift)

Region Hallands frågeformulär för levnadsvanor (för beställning)

0-4 poäng = ohälsosamma matvanor

5-8 poäng = förbättringspotential för bättre matvanor

9-12 poäng = patienten följer i stort sett kostråden

Region Hallands frågeformulär för levnadsvanor – stöd för tolkning

 

Ohälsosamma matvanor

Hälso- och sjukvården bör erbjuda:

  • kvalificerat rådgivande samtal till vuxna med särskild risk (prioritet 1), samt till vuxna som har ohälsosamma matvanor (prioritet 2)
  • kvalificerat rådgivande samtal till gravida som har ohälsosamma matvanor och som är otillräckligt fysiskt aktiva (prioritet 2)

Det kvalificerade rådgivande samtalet om ohälsosamma matvanor innebär strukturerad kostrådgivning med flera uppföljningar. Rådgivningen ska vara individanpassad vilket kräver en bred kunskapsbas om kost och nutrition. Om nutritionsrelaterad sjukdom och/eller nutritionsrelaterat tillstånd finns, t.ex. diabetes, obesitas, hyperlipedemi, hos patient ska kvalificerat rådgivande samtal ske hos dietist. Uppmärksamma även patienter med kostrelaterad grav karies.

Dokumenteras i VAS under sökord Kostvanor. Åtgärd dokumenteras under Kostrådgivning.

Barn

Kost

Mat och nutritionsråd för barn följer livsmedelsverkets rekommendationer och skiljer sig inte i stort från goda matvanor hos vuxna. Barn har dock ett ökat krav på näringsriktig kost p.g.a. sitt växande och utrymmet för tomma kalorier är litet. Det är viktigt att konstatera att förändringar av levnadsvanor för barn måste vända sig till hela familjen och allt tydligare till barnets föräldrar ju yngre barnet är. Förskoleperioden är en viktig period för att grundlägga en bra måltidsordning

Matsmarta råd

Bra levnadsvanor för hela familjen. ”Så här gör vi i vår familj”.

  • Bra att familjen har gemensamma måltider. Vuxna är barnens förebilder.
  • Regelbundna måltider och undvik nattmål efter 12 månaders ålder.
  • Vatten som törstsläckare.
  • Välj nyckelhålsmärkt.
  • ”Sällan-mat” (godis, läsk, snacks, kakor etc.) endast till fest och t.ex. lördagsgodis.
  • Välj flytande margarin eller olja när du lagar mat.
  • Ät fisk 3 ggr/vecka.
  • Frukt och grönt (hälften av varje): Öka mängden successivt. Ät fem knutna barnnävar varje dag från 4 års ålder.
  • Lär barnen gilla fullkorn.
  • Lär barnen dricka ur mugg eller glas. Undvik nappflaska efter 12 månaders ålder.
  • Viktigt att stimulera oralmotoriken genom att göra matkonsistensen successivt grövre.
  • För en välfungerande kosthållning är det viktigt med god munhälsa, se kapitel 14, Munhåla och Tandvård.                                                                                                             utskriftsvänlig version Matsmarta råd 1

Mer information/Länkar

 

Utarbetad av Terapigrupp Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor

Terapigruppens sammansättning och

kontaktuppgifter återfinns i kapitel 27.

 

Senast ändrad: